1. syyskuuta 2011

Jänispata ottomaanien tapaan

Resepti on suosikkikeittokirjastani, Mariannan Yerasimoksen Ottomaanikeittokirjasta, jonka kreikankielinen versio minulla on. Reseptien lisäksi kirjasta löytyy tapakulttuurin kuvausta, hauskoja vanhoja piirroksia sekä Yerasimoksen kommentteja: kirjoittaja on kokeillut kaikki vanhoista keittokirjoista koostamansa reseptit itse. Reseptit koostuvat ennen kaikkea silloisen yläluokan ruuista.


Ohessa on itse käännettynä jänispadan resepti. Useimmat reseptit ovat jääneet lueskeluasteelle, mutta tätä olen tehnyt itsekin nelisen vuotta sitten. Hyvää siitä tuli, vaikka jänis olikin kauppahallista ostettua pakastejänistä. Reseptiä kuvittaa 1600-luvulta oleva akvarelli metsästäjästä, jonka musketista riippuu jänis.


Tavşan Yahnisi, käytössä 1400-luvulta alkaen nykypäivään


Vaikka joidenkin lähteiden mukaan ottomaanit inhosivat jäniksenlihaa, 1400-luvun lääketieteellisissä käsikirjoissa jänis mainitaan ravitsevana ruokana, korianterilla, viinirypäleillä ja kuminalla maustettuna.

Resepti on kuudelle hengelle.

1 keskikokoinen jänis paloiteltuna
2 keskikokoista sipulia
6 rkl (90 gr) punaviinietikkaa
6 rkl (90 gr) voita
250 gr tummia viinirypäleitä
2 rkl hunajaa
1 rkl kuminaa
2 tl korianterin siementä
suolaa  • Kuumenna tarpeeksi isossa kattilassa vettä ja kiehauta jänis siinä, kaada verinen vesi pois. Huuhdo liha vielä hyvin ja kuivaa.

  • Laita se kattilaan ja kaada päälle vettä niin että liha peittyy. Anna kiehua tasaisella lämmöllä, kunnes liha tuntuu pehmeältä. Kerää aina välillä veden pinnalle nouseva vaahto pois, jotta liemi pysyy kirkkaana. Kun liha on kypsää, ota se kattilasta ja kaada keitinliemi pois, mutta säästä sitä kaksi juomalasillista.

  • Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi.

  • Sekoita viinietikka ja hunaja. Murskaa korianteri morttelissa.

  • Laita puhtaaseen kattilaan säästetty jänisliemi ja voi, mausta suolalla. Pane kansi päälle ja kiehauta.

  • Lisää lihapalat, sipuli ja etikka-hunajateos. Keitä alhaisella lämmöllä n. 45 minuuttia, kunnes neste on vähentynyt ja imeytynyt lihaan lähes kokonaan.

  • Lisää murskattu korianteri, kumina ja viinirypäleet. Anna kattilan olla liedellä vielä hetken, jotta maut yhdistyvät.

Tarjottaessa päälle voi ripotella tuoretta korianteria. Lisäys parantaa entisestään ruuan makua että ulkonäköä.


EDIT: Tämä näkyy olevan suosittu kirjoitus. Olisikin mukava lukea kommentteja, jos joku lukija on tehnyt reseptin, että minkälaista jänispadasta tuli ja olisiko parannusehdotuksia. Ja varsinkin jos lukijalla on ollut mahdollisuus käyttää tuoretta jänistä.

1 kommentti:

Timo kirjoitti...

Jänikset oli päässyt loppumaan, joten piti korvata liha kanilla. Resepti toimi oikein hyvin ja aina niin voimakas kuminakaan ei dominoinut liiaksi vaan istui kauniisti joukossa. Keittoaika on kohtuullisen pitkä, että lihasta tulee kunnolla mureaa, mutta kyllä se oli vaivan väärti. :)