3. syyskuuta 2011

Kun lehmä auton näki

Eräs toinen herkullinen kohta Heikki Ahon ja Björn Soldanin näyttelystä, jonka haluaisin nostaa esille: hauska kuva autosta ja lehmälaumasta tien luona, ilmeisesti 30-luvulta. Lehmät näyttävät vähän hämmentyneiltä, mutta yksi, erityisen intensiivisesti tuijottava lehmä näyttää suorastaan äärimmäisen epäluuloiselta.

Mieleen tulee veljesten isän Juhani Ahon kuuluisin lastu, Kun isä lampun osti. Se on kuvaus siitä, kuinka aikaansa seuraava talonpoika ostaa aikansa teknisen uutuuden, öljylampun. Alun epäluulon jälkeen se valloittaa kaikki muut paitsi vanhan renki-Pekan, joka itsepintaisesti haluaa käyttää vanhaa teknologiaa eli savuttavaa pärettä. Isäntä ei hyväksy moista vanhakantaisuutta, eikä Pekka toisaalta halua luopua siitä. Niinpä hän menee saunaan, jossa hän saa puuhastella päreen valossa, ja talon lapset käyvät sitten katsomassa häntä siellä pitkinä talvi-iltoina.

Kun tulin viimeksi Seniorin luota, tien vieressä makasi lehmä, joka laiskasti vilkaisi tielle, että jaa, tuommoinen auto, ja käänsi sitten taas katseensa laitumeen. Nykyään lehmätkin ovat coolimpia.

Ei kommentteja: