2. huhtikuuta 2012

Naisasiaa: Tähtitaivas talon yllä

Saara Cantellin uusi filmi Tähtitaivas talon yllä kertoo isoäidin (Irina Björklund), tyttären (Meri Nenonen) ja tyttärentyttären (Elin Petersdottir) tarinan. Tapahtumapaikka on vanha talo jossakin Itä-Suomessa kyläläisten murteesta päätellen. Jokainen naisista tuntee olonsa hieman vieraaksi tässä paikallisyhteisössä.

Katsojalta vaaditaan alussa keskittymistä, kun tarinan aikajaksot punoutuvat toisiinsa. Jatkosodan kesä, hippien 1970-luku ja nykyhetki pysyvät kuitenkin hyvin ohjaajan otteessa. Kerran kaksi hahmoa näkyvät samassa hetkessä, toisen kerran kaikki kolme. Tämä antaa lisää syvyyttä kerronnalle.

Epookin teko on vaikeaa, sota-aikaan sijoittuvat osuus tuntuu hieman kankealta. 1970-luvun tapahtumat kuvataan elävästi, muistan itse sen ajan. Nykyhetkeen panostetaan eniten, siinä solmitaan juonen kuviota kokoon. Varsin hyvä ratkaisu on tässä roolittaa naishahmo näyttelijällä, jonka puheesta kuuluu asuminen muualla kuin Suomessa.

Tämä on naisten elokuva naisista. Kolmessa sukupolvessa miehillä on ollut sivurooli, kahden ensimmäisen naisen kohdalla lähinnä siittäjinä. Tyttärentytär on jo päässyt tästä eteenpäin, hänen puolisonsa on ollut nainen.

Ei ollutkaan ihme, että paikallisen teatterin katsojista enemmistö oli eri-ikäisiä naisia. Enkä epäile, etteivätkö ne katsomossa istuneet kolme miestä olleet tulleet sinne vaimojensa tuomina.

Ei kommentteja: