26. helmikuuta 2012

Carl Larsson, kotoilun esi-isä

Kuten herttaiseen aihepiiriin sopii, kävimme Seniorin kanssa yhdessä katsomassa Ateneumin Carl Larsson -näyttelyä. Näyttelyssä on kattava kokoelma Larssonin töitä eri vuosikymmeniltä sekä joitakin Karin Larssonin taidekäsitöitä. Lisäksi siellä oli Alexander Reichsteinin erityisesti lapsille tarkoitettu tilataideteos, jossa voi leikkiä olevansa Larssonien kodissa. Leikkimisellä tarkoitan tässä leikkimistä kirjaimellisesti: museaalisesta käytännössä poiketen siellä saa vaihteeksi koskea yms. Erityismaininta huovutetuista vihanneksista, varsinkin huovutetusta purjosta!

Larsson erikoistui kuvaamaan perhettään ja kotiaan. Hänen tyyliään ei voi kutsua realistiseksi sanan varsinaisessa merkityksessä: hän keskittyi tarkoituksellisesti elämän valoisiin puoliin, jopa liioitellen. Toisaalta häntä voisi pitää eräänlaisena kotoilun esi-isänä. Kotoilu on muotisana sille, että hillotaan, säilötään, tehdään ruokaa niin maan perusteellisesti, tehdään käsitöitä, tehdään saippuaa jne. Siis kaikkea sellaista, mitä entisajan pussisen akat eivät olisi voineet uneksuakaan kutsuvansa kotoiluksi vaan ruatamiseksi.

Kotoisen raatamisen muututtua riittävän harvinaiseksi se on ylennetty kotoiluksi, ja sille on omistettu kokonaisia televisio-ohjelmiakin kuten Strömsö ja Koto. Larsson olisi varmaan ymmärtänyt kotoilun päälle (varsinkin kun vaimo Karin olisi tehnyt tylsimmät hommat, lukuisten raskauksiensa ohessa). Sekä hänen tuotannossaan että kotoilussa koti on eskapismia ikävältä ulkomaailmalta, ja koti ihannoidaan paljon hienommaksi kuin mitä se oikeasti on. Kuinka monessa kodissa oikeasti rauhallisesti korjaillaan illalla vaatteita kiireisen hössöttämisen sijasta?

When the Children have Gone to Bed
Iltaidylli (Carl Larsson [Public domain], via Wikimedia Commons)

Larssonien pariskunnan kokonaistaideteoksessa nimeltä koti näkyy myös yhtäläisyyksiä Ikean ilmeeseen. Mutta nykyään pieni intiimi tila on muuttunut valtavaksi, ikkunattomaksi halliksi täynnä ihmismassoja. Yhtä kaikki sinne on lavastettu pieniä huoneita, joissa voi kuvitella, miltä tuntuisi asua vaihteeksi tällaisessa kodissa. Moderni ja hyvin suosittu tilataideteos! Eipä ihme, että Ikea on yksi Larsson-näyttelyn sponsoreista.

Ei kommentteja: