Ekonomistien tärkeimmät kokoontumisajot ovat juuri päättyneet. Yhdysvalloissa, totta kai, jossa taloustieteen tärkeimmät koulut ovat. Tämä on erään Adolfin ja jossain määrin myös erään Josifin ansiota. Toisen maailmansodan aikana monet tiedemiehet lähtivät maanpakoon Yhdysvaltoihin, ei vähiten siksi, että juutalaiset olivat silloinkin yliedustettuina tiedemaailmassa. Toisaalta toinen maailmansota heikensi Euroopan valtioita myös taloudellisesti, mikä taas heikensi tiederahoitusta. Yhdysvalloilla ei ollut tätä ongelmaa.
Mutta entä jos Saksa ja Italia eivät olisikaan vaipuneet fasismiin? Eikä Neuvostoliitto olisi miehittänyt Itä-Eurooppaa? Tiedemaailma näyttäisi aika erilaiselta tässä vaihtoehtoisessa maailmassa.
Ennen toista maailmansotaa Iso-Britannia, Saksa, Ranska ja jossain määrin myös Italia olivat tieteen keskuksia. Yhdysvallat oli nouseva tähti, mutta yhtä kaikki amerikkalaisia tutkijoita tuli Eurooppaan. Jotkut jopa opettelivat ranskan tai saksan voidakseen pärjätä urallaan paremmin, mitä ei voisi nykyisessä akateemisessa maailmassa kuvitellakaan.
Tässä vaihtoehtoisessa maailmassa Iso-Britannia, Saksa, Ranska ja Italia olisivat pitäneet pintansa. Näiden lisäksi tieteellisesti vahva maa voisi olla Puola: iso maa, vanhoja yliopistoja (Krakovan yliopisto perustettu jo 1300-luvulla) ja paljon juutalaisia. Myös muualla Itä-Euroopassa olisi voinut olla muutama huippuyliopisto, perustettiinhan Prahan yliopisto jo muutama vuosikymmen ennen Krakovan yliopistoa.
Lisäspekulaatiota: mikäli Neuvostoliitto olisi tässä maailmassa malttanut olla miehittämättä Baltiaa, myös sinne olisi voinut tulla erikoisaloihin keskittyviä osaamiskeskuksia. Tarton yliopisto perustettiin 1600-luvulla ja Vilnan 1500-luvulla. Lisäksi ainakin virolaiset ovat ahkeraa porukkaa: muutamassa vuosikymmenessä maailmansotien välissä he onnistuivat kirimään suomalaisia melko lailla kiinni, vaikka yhteiskunnan rajoitukset vähenivät myöhemmin kuin autonomisessa Suomessa. Ja jos Espanjan sisällissota olisi jäänyt käymättä ja maa olisi saanut pitää melko edistyksellisen tasavaltansa, myös Espanja olisi hyvinkin voinut nousta yhdeksi tieteen mahtimaaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti