3. joulukuuta 2011

Elävä perinne?

Kävimme tosiaan syömässä S-ketjuun kuuluvassa Gastropub Einossa Mikkelissä Seniorin kanssa. Ravintola on osoitus siitä, että joskus ketjuravintolakin voi olla nerokkaan innovatiivinen. Toivoisin konseptin leviävän muuallekin Suomeen, aina paikallisilla aineksilla höystettynä.

Kyseessä on laadukas etninen ravintola, nimittäin suomalaisravintola, joka tarjoaa perinteistä suomalaista ruokaa geneerisen tai muiden maiden etnisten herkkujen sijasta. Omaperäisyys ei jää tähän. Painopiste on paikallisissa ruuissa ja raaka-aineissa. Savolaisuus näkyy sekä menussa että vessaan sijoitetussa savolaisvitsejä sisältävässä nauhoituksessa. Sisustuksessa on hyödynnetty vuosikymmenien takaisen mikkeliläisen ravintoloitsijan, Eino Tanskasen, perintöä.

Ainut epävireinen kohta on televisionäytöt, jossa vaihtuvat koko ajan mainokset. No, jossain ketjuravintola vie veronsa. Toisaalta vain ketjuravintolalla lienee varaa tarjota kohtuulliseen hintaan kaikki perinteiset maitotuotteilla kyllästetyt ruuat täysin laktoosittomina.

Ihastelen konseptia myös siitä syystä, että se onnistuu siinä, mikä on Suomessa harvinaista mutta Kreikassa yleistä: ruoka- ja kulttuuriperinteiden toimivassa modernisoinnissa. Ainakin maaseudun ulkopuolella suomalaiset ovat usein melko tietämättömiä omista juuristaan tai sitten nolostelevat niitä.

Kreikkalaiset muusikot hyödyntävät vanhaa musiikkiperinnettään jatkuvasti. Eikä siinä vielä kaikki. Olenpa nähnyt Kreikassa ison konsertin, jossa noin tusina osallistujaa nousi spontaanisti lavalle tanssimaan perinteistä kreikkalaistanssia laulun tahtiin. Kuinka moni suomalainen menisi spontaanisti tanssimaan polkkaa keskellä konserttia? Kuinka moni suomalainen edes osaa tanssia polkkaa?

Kreikkalaiset järjestävät teatteriesityksiä ja konsertteja samoilla paikoilla kuin esi-isänsä. (Okei, ilmasto on toki miellyttävämpi, ja valmista infraa kannattaa aina hyödyntää.) Myöskään perinneruokia ei ole vaikea löytää. Onpa jopa erillisiä paastovalmisruokia niille, jotka noudattavat ortodoksisen kirkon mukaista paastoa.

Kreikkalaisten ongelma on vaikea kieli. Jos kreikkalaiset puhuisivat englantia, espanjaa tai jotain muuta laajalle levinnyttä kieltä, heillä ei olisi mitään taloushuolia, koska heidän pitkät perinteensä kulttuurin kehittämisessä ja kaupallistamisessa olisivat maan talouden kulmakivi.

Lukijoille: toivotaan vinkkejä vastaavista paikoista, joista saa täysin laktoositonta ruokaa.

Ei kommentteja: