2. kesäkuuta 2012

Kulttuurierojen kaikuja

Turun kaupunginteatterilla on edessään juhlavuosi teatterirakennuksen täyttäessä 50 vuotta. Sen kunniaksi on työn alla Anton Tshehovin Kirsikkapuisto. HS 2.6. kertoo, miten ohjaajavieras Andriy Zholdak antaa näyttelijöille palautetta lukemalla heille kirpeäsanaisen kirjeen ennen kesäloman alkua. Sen on venäjästä suomentanut Teemu Kaskinen.

"Te ette kykene hämmästymään mistään, teissä ei ole elämää. Te ette hengitä täysin keuhkoin. Te kontrolloitte itseänne koko ajan, teidän looginen järkenne kontrolloi kaikkea, halvaannuttaa kaiken.”
"Te olette sulkeutuneita. Te olette kohteliaan ystävällisiä, mutta samaan aikaan te kätkeydytte naamionne taakse ja vetäydytte niin kauas kuin mahdollista. Te olette ennalta-arvattavia. Teidän käsistänne ja silmistänne heijastuu sydämellisyyden puute".

Kritiikki on rajua. Maiden väliset kulttuurierot varmaan vaikuttavat. Venäjällä on perinteenä nähdä suomalaiset tasaisina ja värittöminä. Arki toimii täällä järjestetysti, mutta elämä on pitemmän päälle ikävystyttävää. Lavea luonto eli kaikkinainen suurpiirteisyys (shirokaja natura) ja sielu (dusha) kuten tunteellisuus, syvälliset keskustelut ym. ovat venäläisen kulttuurin avainsanoja, samoin suomalaista värikkäämpi kielenkäyttö. Tästä on kirjoittanut mm. Ilmari Susiluoto.  Hän tiivistää: "Jos Venäjän matkalla ei tapahdu mitään odottamatonta, niin se juuri on odottamatonta."!

Ei kommentteja: