Juhannusjuuston teko sopii valvojaisiin joukolle, joka a)
kannattaa todella slow food -aatetta ja b) ei pode laktoosi-intoleranssia.
Lähinnä Pohjois-Pohjanmaalta peräisin oleva herkku tunnetaan myös nimellä
makiajuusto. Allaoleva ohje löytyy Bertta Räsäsen ansiokkaasta Savolaisesta
keittokirjasta kiuruvetisten versiona.
Yleensä emäntä pani juustopadan kiehumaan juhannuksen
vastaisena yönä. Aamulla päästiin herkuttelemaan.
Nykyään juoksutin ostetaan, ennen se valmistettiin maidolla juotetun
pikkuvasikan puhdistetusta, suolatusta ja kuivatusta mahalaukusta.
1 kommentti:
Tästä on ilmeisesti useita variantteja eri puolilla maata. Pohjois-Pohjanmaalla juhannuksena syödään juustokeittoa, jota voidaan kutsua myös punaiseksi heraksi. Tämä on maultaan hyvin omalaatuista ollen yhtä aikaa makeaa ja suolaista. Lisäksi juustokeitto on varmasti lyhentänyt keskimääräistä elinajanodotetta ainakin kymmenellä vuodella lisääntyneiden sydänkohtausten muodossa. Keski-Pohjanmaalla taas ilmeisesti puhutaan juhannuksena syötävästä vastaavasta ruoasta juustopaistina.
Lähetä kommentti