22. kesäkuuta 2012

Etnistä ruokaa: Juhannusjuusto

Juhannusjuuston teko sopii valvojaisiin joukolle, joka a) kannattaa todella slow food -aatetta ja b) ei pode laktoosi-intoleranssia. Lähinnä Pohjois-Pohjanmaalta peräisin oleva herkku tunnetaan myös nimellä makiajuusto. Allaoleva ohje löytyy Bertta Räsäsen ansiokkaasta Savolaisesta keittokirjasta kiuruvetisten versiona.

10 l lypsylämmintä maitoa pannaan pataan, lisätään jälkiruokalusikallinen juuston juoksutinta. Maitoa sekoitetaan vähän. Kun maito alkaa juoksettua, keskelle vedetään risti kuten piimään. Ja nyt alkaa maidon keittäminen. Sitä keitetään useita tunteja ja lisätään vähän maitoa. Lopulta juusto on punaista, valmis syötäväksi. Mitä kauemmin keitetään, sitä voimakkaamman värin ja maun juusto saa. Suola ja sokeri lisätään lopuksi. Liemenä on juuston hera, jota vaalennetaan oikealla maidolla.

Yleensä emäntä pani juustopadan kiehumaan juhannuksen vastaisena yönä. Aamulla päästiin herkuttelemaan.

Nykyään juoksutin ostetaan, ennen se valmistettiin maidolla juotetun pikkuvasikan puhdistetusta, suolatusta ja kuivatusta mahalaukusta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tästä on ilmeisesti useita variantteja eri puolilla maata. Pohjois-Pohjanmaalla juhannuksena syödään juustokeittoa, jota voidaan kutsua myös punaiseksi heraksi. Tämä on maultaan hyvin omalaatuista ollen yhtä aikaa makeaa ja suolaista. Lisäksi juustokeitto on varmasti lyhentänyt keskimääräistä elinajanodotetta ainakin kymmenellä vuodella lisääntyneiden sydänkohtausten muodossa. Keski-Pohjanmaalla taas ilmeisesti puhutaan juhannuksena syötävästä vastaavasta ruoasta juustopaistina.