1. marraskuuta 2012

Bond viettää vauhdilla viisikymppisiään

Bond,  James Bond juhli komeasti viisikymppisiään Sam Mendesin ohjaamassa elokuvassa Skyfall. Tuli ensi kerran mieleen, että kyseessä oli todellinen tarina, ei vain pelkkä toimintajaksojen yhteenliimaus välillä namutytöillä höystetynä. Daniel Craigin Bond ei ollut enää supertehokas salainen agentti, vaan ikääntyvä, kokemustensa leimaama ihminen.

Kuulun sukupolveen, jolle Sean Connery oli se oikea Bond.  Pilkettä silmissä, selvä supliikkimies, vauhdikas kaikkien tekniikan ihmeittensä myötä. Selvisi niin konnista kuin kaunottarista, joista osa myös oli konnien puolella. Viriili, vetreässä vedossa, vaikka välillä vainoojat väijyivät, vielä viiltelivätkin.

En luettele väli-Bondeja. Daniel Craig päivitti miestä uudestaan, uusimmassa eniten. Fiktiohahmossa näkyi ihmisen piirteitä kuten väsymistä ja epäonnistumista. Sean Conneryllä muka harmahtava parransänki? No way.

Genreen kuuluva seksikohtaus tapahtui Shanghaissa. Lyhyt, viitteellinen, tuli mieleen pakkopulla. (Tämähän on lähes rienausta: Bond – seksi – pakkopulla.). Seksuaalisuuden vivahdus oli paljon selvempi pahiksen – erinomainen Javier Bardem, hahmona Bondin veroiseksi nouseva kompleksinen orpopoika – ensimmäisessä tapaamisessa.

Skyfallin todellinen Bond-tyttö on Judi Dench, salaperäinen päällikkö M. Sopivasti voisi olla lyhennys lapsiaan armotta eteenpäin piiskaavasta matriarkasta, kun ajattelee asiaa epäkunnioittavasti.  Upposikohan Bond alun huimaavan Istanbul-jakson jälkeen  freudilaiseen lapsiveteen?  Lemminkäisen äitikin kävi naaraamassa tapetun poikansa palaset Tuonelan virrasta ja herätti tämän taas eloon. Onko Mendes lukenut jossakin välissä Kalevalaa?

Apokalyptinen lopputaistelu tapahtuu Bondin kotimaisemissa Skotlannissa. ( Daniel Craig pärjää hyvin maaseudulla. Nuorena näyttelijänä hän näkyi yhdessä jaksossa 1990-luvun alussa tehtyä Heartbeat eli Sydämen asialla-sarjaa, joka sijoittuu Yorkshireen. Sarja alkoi tänä syksynä uusintana ykkösellä.)

Bondin kotipaikalle Skyfalliin on paettu 007:n ikonisella Aston Martinilla. Katsoja ei saa pohtia miten hyvin James on säilyttänyt salassa autonsa vuosikymmenten ajan käyttövalmiina. Kuka on maksanut tallinvuokran, huollot, pitänyt tankin täynnä ja öljyt kunnossa ym.?

Karussa maisemassa käydään monella tasolla vanhan ja uuden välinen kamppailu. Bond selviää - luonnollisesti. Viisikymppisiään voi viettää  monella tavalla.

Ei kommentteja: