8. lokakuuta 2011

Elokuvaohjaaja Sembène, tuo Länsi-Afrikan Terry Pratchett!

Osa lukijoista on ehkä tutustunut Terry Pratchettiin, äärimmäiseen suosittuun ja tuotteliaaseen fantasiakirjailijaan. Joskin fantasiakirjailija on harhaanjohtava termi tässä tapauksessa. Kyseessä on ennen kaikkea nerokas sanataiteilija, humoristi sekä yhteiskuntakriitikko, jonka kirjat sattuvat tapahtumaan fantasiamaailmassa. Tämä antaa herkullisempia mahdollisuuksia painottaa tiettyjä asioita, ja hyvä kaunokirjallisuus vaatii aina tiettyjä vapauksia täydellisestä realismista.

Sembène Ousmane on puolestaan jo edesmennyt senegalilainen elokuvaohjaaja ja kirjailija, jonka tyylissä on jotain pratchettmäistä. Hänen elokuvansa tosin tapahtuvat reaalimaailmassa, mutta sama lempeän huumorin ja terävän havainnoinin yhdistelmä innostaa.

Lokakuussa Suomen elokuva-arkisto näyttää Helsingissä kaksi Ousmanen elokuvaa, Moolaadén ja Ceddon. Ensimmäinen on tullut joku vuosi sitten televisiossakin ja käsittelee tyttöjen ympärileikkausta, toinen taas käsittelee sitä, kuinka kristityt ja islamilaiset lähetyssaarnaajat kolonisoivat Länsi-Afrikan ja ajoivat alkuperäisuskonnot syrjään. Synkkiä aiheita? Kyllä, mutta Ousmane osaa käsitellä niitä samalla varmalla huumorilla kuin mitä Pratchett on käsitellyt mm. sotaa, korruptiota, diktatuuria ja kansainvälisiä kauppaneuvotteluita. Suosittelen! Ensimmäinen näytös on Moolaadé, 11.10.

Ei kommentteja: